10 cele mai frecvente intrebari la proctolog
  • 20 FEB 18
  • 0
  10 cele mai frecvente intrebari la proctolog

  10 cele mai frecvente intrebari la proctolog

  1. Ce sunt hemoroizii?
  Hemoroizi se formează din cauza stagnării sîngelui în venele intestinului rect. Boala „hemoroizi” implică prezența nodulilor modificaţi şi măriţi, cu următoarele simptome: sîngerare periodică, prolaps de noduli din canalul anal, inflamație și durere în zona anală.

  2. Cum se manifestă hemoroizii?
  Senzaţia de disconfort în zona canalului anal, prurit și durere, elimininarea sîngelui din anus, în special în timpul și după actul de defecare, prolapsul nodulilor hemoroidali din canalul anal, formarea de trombi în anus.
  Tromboza poate fi prima manifestare a bolii sau poate apărea pe fundalul altor simptome.

  3. De ce apar hemoroizii?
  Sedentarismul joacă un rol important în apariția hemoroizilor. Persoana care petrece timp îndelungat în poziție așezată cu căldura corpului său îşi încălzeste scaunul, formând ceva asemănător cu termofor. În aceste conditii nodulii hemoroidali încep să se „maturizeze” cu o viteză crescută.La toate acestea se mai adaugă şi alimentarea necorespunzătoare și neregulată, ceea ce va duce şi la probleme cu pancreasul şi glanda tiroidă.

  4. Cine se află în grupul de risc ?
  Hemoroizii este boala oamenilor care duc un stil de viaţă sedentar— de exemplu, conducătorii auto și lucrătorii de birou. La dezvoltarea hemoroizilor, de asemenea, contribuie şi constipațiile frecvente, sarcina şi naşterea , adică stările care provoacă o creștere semnificativă a presiunii intra-abdominale. În grupul de risc se află și persoanele cu exces de greutate şi cei care au lucru fizic greu(hamali, sportivi).

  5. Ce contribuie la dezvoltarea hemoroizilor\ factorii de dezvoltare?
  Ridicarea greutăţilor, munca fizică grea, constipația, numărul insuficient de fibre în alimentatie, sedentarismul , diareea severă, sarcina (în special în ultimul trimestru), nașterea, obezitatea (excesul de greutate crește presiunea asupra zonei rectale, perturbînd activitatea aparatului muscular şi circulației sanguine), băile fierbinți.

  6. Ce tipuri de hemoroizi există?
  Există urmatoarele tipuri de hemoroizi: interior, exterior, combinat, cronic și acut. Hemoroizii sînt însoțiti de mărirea venelor rectului secţiunii finale, terminîndu-se în anus. Dacă nodulii venoşi sînt situaţi deasupra nivelului sfincterului anal atunci ei sînt numiţi interni, dacă în afara ei – externi. Hemoroizii cronici reprezintă evoluţia obișnuită a bolii, însoțită de disconfort, secreții de sînge, noduli prolapsaţi. Hemoroizii acuţi reprezintă perioada de acutizare a bolii, însoţită de sîngerare, durere severă, incapacitatea de a corecta hemoroizii căzuti, tromboza nodulilor externi sau interni.

  7. Ce maladii tratează medicul proctolog?
  La medicul proctolog se adresează pacienţii cu fisuri, polipi ai rectului, hemoroizi interni, dar cea mai frecventă boală sunt hemoroizii. Inflamația poate apărea şi în prezenţa paraproctitei. Simptomele de mai sus pot fi o manifestare a diferitelor patologii ale rectului. Pentru a evita consecințele nedorite, este foarte important să fie diagnosticată boala la timp.

  8. Cauzele agravării hemoroizilor?
  La complicații cel mai frecvent duc hemoroizi externi. Sfincterul anal poate strînge hemoroizii provocînd durere severă. Constipația, nerespectarea dietei, creșterea efortului fizic deasemenea duc la evoluţia sau agravarea hemoroizilor.

  9. Care sunt metodele de diagnosticare?
  Anoscopia și Rectoromanoscopia sunt în prezent cele mai avansate metode de diagnosticare a hemoroizilor, deoarece fac posibilă monitorizarea vizuală a stării rectului și distingerea hemoroizilor de alte patologii.

  10. Cum se trateaza hemoroizii?
  Tratamentul hemoroizilor fără intervenție chirurgicală este posibil numai în stadiile incipiente ale bolii. La apariţia primelor semne, trebuie neaparat să vă adresaţi la medicul proctolog pentru investigatii . Dacă boala este în stadie incipientă, medicul va prescrie medicamente. În etapele ulterioare, hemoroizii pot fi tratați cu metode mini invazive, cum ar fi scleroterapia, folosirea inelelor din latex, coagularea cu laser sau terapia cu radiounde.

  Începeți o viață fără hemoroizi!
  Primul pas în lupta împotriva oricărei maladii este consultația unui medic specialist și diagnosticarea acesteia. După cum am menționat , în stadiu incipient, hemoroizii pot fi invizibili, deoarece simptomele bolii nu apar imediat. Dacă sunteți preocupat de această problemă, dar nu sunteți sigur că există un motiv real de îngrijorare, vă recomandăm să vă adresaţi pentru o consultaţie la medicul proctolog.

  Leave a reply →